Купуємо для себе, а не в ОРЕНДУ, закордонну нерухомість
+Додати тему
Відповісти на тему
Ринок нерухомості. Ціни на квартири та земельні ділянки, аналітика, прогнози. Купівля та продаж нерухомості, оренда квартир та офісів, пропозиції комерційної нерухомості. Ріелтори та агентства нерухомості в Україні
akurt написав:Это очень здорово, что вы нашли этот сайт... Посмотрите внизу выходные данные. Не смущает, что нет ни адреса, ни данных, а есть только номер телефона Киевстар? И что требуют предоплату в 800 гривен? И что доставка Новой почтой 18 гривен (нет у Новой почты таких тарифов). Вы точно здесь купили бы телевизор за 870 долларов?
И главное: мой текст выше СОВСЕМ О ДРУГОМ. Это было разъяснение товарищам, которые не понимают, это хорошо или плохо, когда лира-доллар стали вместо 7,31 лиры за доллар 7,45. Я показал, что для иностранца это хорошо. Я показал на конкретном примере ОФИЦИАЛЬНЫХ продавцов, как меняется в этом случае цена и какую сладкую плюшку можно получить.
На хотлайне сайтов с подобными ценами штук 6 на такой телевизор так, что выбор есть. Вы же понимаете, что если такой курс удержится, то и продукты/товары в Турции начнут или дорожать или исчезать, а импортные однозначно подорожают. Курсовый рост - это только в первое время + для инстранцев (получающих з/п в валюте), а потом это может быть большим минусом.
ol_zy написав:а потом это может быть большим минусом.
Особливо для тих, хто за порадою письменника купує у Анталії у розстрочку з фіксацією у лірах. Завтра індекс долара розвернеться, ліра почне рости відносно долара, і платити у доларах доведеться значно більше по фіксованій у лірі ціні.
ol_zy написав:а потом это может быть большим минусом.
Особливо для тих, хто за порадою письменника купує у Анталії у розстрочку з фіксацією у лірах. Завтра індекс долара розвернеться, ліра почне рости відносно долара, і платити у доларах доведеться значно більше по фіксованій у лірі ціні.
akurt написав:Вчора говорив з приятелями зі Львова - мають під оренду 2 квартири. Одна 12 000 (двушка), а друга 11 000 (однушка, перероблена в двушку) дають. Інвестори на третю квартиру
Пане Акурт, а не хотіли Ваші приятелі зробити з тої однушки - 2 студії? Чи там каналізаційний стояк не дозволяв таке зробити(або вікна), чи просто порахували, що витрати підуть великі у такий ремонт, а зиску буде не багато?
п. с. Бо я вже "ламаю голову" над своєю майбутньою інвестиційною квартирою! Те, що я з однухи зроблю двуху - це 100%, а от чи вартує заморочитись над розбивкою на 2 студії?
Не майся дурнею. Проінвестуй суміжні смарти. А далі, схочеш об'єднаєш, а схочеш то будуть роздільно. Ціна питання 2 х 10 Куе + комірка за 2куе. Разом 33 м2 з гаком.
Пане Долярчику: тут і "до бабці не ходити": в справі підготовки бізнес-проекту "Квартира під орендаря" треба прислуховуватися до людей, які ніколи такий проект не реалізовували. Погану пораду не дадуть. Приблизно я к у вислові: "Не пробовал - но вкусно. Не читал, но не понравилось..."
На практиці: а) треба завжди думати, чи зможете Ви потім це продати. Це - на першому місці. б) орендар - орендарю - велика різниця. Під кого Ви те плануєте здавати. В мене є пара приятелів, вони займаються цікавою модифкацією здачі в оренду: в них близько 15-ти (!!!) квартир під оренду. Всі квартири НЕ належать їм - вони їх беруть на довгострокову оренду, а потім здають на короткий термін. Весь час якісь негаразди. Жебрак - самий небезпечний орендар: 1) заселилися на добу. Наступного дня орендодавець прийшов та був шалено здивований: з квартири не винесли хіба що розетки. Було пусто так, наче квартиру підготували під ремонт. 2) заселилася пара студентів "на потрахатися". Орендодавець щось відчував "не те", та зробив вигляд, що щось не включив в квартирі - повернувся через 4 години - в 1-к квартирі було 26 (двадцять) шість людей.
На сьогодні за досвідом моїх приятелів - успішних лендлордів - мають по 3-7 квартир під оренду - найкращих варіянтів два:
Варіант 1. Стандартна "двушка" з охайним приємним, але не занадто дорогим ремонтом. Під солідного орендаря. Солідні це: IT-ники, спортсмени (які мігрують з команди в команду), представники відомих брендів в даному місті. Варіант 2. Однушка, перероблена в двушку. Для цього купують однушку плошею 54 кв. м та переробляють її і двушку, вигороджуючи спальню. Тут треба ретельно дивится як розатшовані вікна та чи вдасться щось хороше вигородити. Вам такий варіянт знайомий. Тут "2-в-1" - і дешево, і сердито. Всі мої знайомі такі квартири здають по 10 000 - 12 500 гривень. В таких квратирах ремонт раніше обходився в 5 000 доларів, зараз в 7 000 доларів.
Інші варіянти - то екзотика. В цьому смислі реально цікавим є досвід пана Флаймана - правда невідомо, коли проєкт буде реалізований - але я відверто бажаю йому успіхів. Як би він не топав тут на мене ногами.
Ну і головне- це правильний вибір орендаря. В мене є цікавий приятель: він НЕ має квартир під оренду, але має з оренди стільки ж, якби мав. Він працює так: шукає для орендодавця орендаря. Потім бере квартиру на обслуговування під 5%. Тобто, наприклад, квартира здається за 12 000 гривень - він раз на місяць приходить списує покази лічильників та бере орендну плату. Має з того 600 гривень. Дрібничка? А не скажіть: якщо мати 20 квартир "в блокноті", то має ті самі 12 000 на місяць чистими неоподаткованими. Інший час займається освітою своїх дітей (мудро, мудро... не скажу - секрет - що робить, але до пандемії дітей запрошували і в Австрію, і в не Австрію. Там персектива ой-йой-йой яка. Дуже мудрий вектор...).
Так ось мова навть не про те, а в нього просто талант підбору орендаря. Якось я з ним був на одній квратирі - в нас потім був похід в сауну - прийшлося чекати разом з ним завершення його роботи. То він при мені прийняв 4 чи 5 орендарів - і всіх "забракував" (!!!) - мені було дивно, бо всі були хороші сімейні люди, нормальні на вигляд.
...А в ього критерії інші: НАДІЙНІСТЬ, ПЛАТЕЖОСПРОМОЖНІСТЬ та БЕЗпроблемність. Щоби самому було менше роботи. Будете сміятися: одного забракував просто тому, що в ньго були стоптані туфлі (я й не помітив). Про другого - зовсім нормального - як на мене - орендаря - забракува і на моє питання "Чому" відповів: "А ви дивилися, на якому авто він приїхав? Бідний. А бідні мені не потрібні!" БІДНІ НЕ ПОТРІБНІ. Тому всі ці "смарти" і таке інше - то головний біль. Це - за досвідом моїх приятелів. Але мають право на існування... Так саме як і хостели - навіть в трикіматному хрущику у приятеля працює хостел. Трикімнатинй хрущик: 6 місць чоловічих, 4 жіночих та 1 кімната для "сімейних". Аж гай шумить! Там головним є вдале розташування: 3 університети на відстані 3-5 зупинок тролейбусом.
В ідеалі: нормальний орендар - нормальна ліквідна квартира - немає проблем - орендар квартиру не псує - (10 000 - 12 000) гривень на місяць капає. Всі мої приятелі мають ТІЛЬКИ однушки, перероблені під двушки або просто двушки. І їдять смаколики.
Тепер будемо здалеку споглядати ПАРАЛЕЛЬНО за двома процесами. Старт однаковий!!! З однаковими грошима (!!!).
Процес 1. Мої приятелі, які продали клаптик землі в селі за (50 000 - 2500 ріелтору) та будуть купувати квартиру під орендарів. То буде 7-ма (сьома!!! Карл!) в них квартира. Вже є "прибиті" райони та "набита на ремонтах" рука. Попередній об"єкт: жахливий бабушатник в хрущіку: 26 000 (вдалося вхопити від власника на наступнйи день після похорону бабаусі, що там жила), ремонт за 7 000 доларів - 7 днів пошуку нормального орендаря - вселився одинак - кожного 1-го числа - 10 000 гривень готівкою. До речі, ДУЖЕ важливо: при виборі орендаря з"ясовували, ким працює та яка заплата: 25 000. Нормально! Беремо!
Процес2. За ним споглядає вся Україна: проєкт "оточення кийова кавалірками" (я без сарказму). Реально розрахунки виглядають правильними. І ідея виглядає цікавою.
Будемо дивитися та порівнювати процеси 1 та 2.
Від мене порада - для пана Долярчика - візьміть те, що я вважаю оптимальним за досвідом моїх приятелів. Особливо, якщо врахувати, що у Вас двое синів. На днях в одного орендодавця - має 2 квартири під оренду - на окреме життя запросився 18-річний онук. Віддали готову нормальну 1-к квартиру онуку, виселивши орендаря. 18 років же... Самі розумієте... А "вчора" йому було тільки 2...
ТЯЖЕЛА ОНА - ЦАРСКАЯ КАТОРГА или ужасно тяжелая жизнь украинца в Турции
Выше на этой страница слышны стоны не иначе как прорицателей и гадалок, связанные с ужасами роста курса доллара по отношению к турецкой лире. Прорицателей и гадалок я понимаю: у себя дома не ходят в магазины и ничего не покупают.
В то же время буду объективен: рост курса доллара конечно-же как-то влияет на цены и услуги. Только тут нашим уважаемым экономистам и финансистам не нужно проецировать украинские реалии на иностранные реалии. Берем калькулятор, господа финансисты, и инженер-механик по образованию вам расскажет правду. Ну, как всегда.
Подорожало ли что-то в Турции при росте курса доллара? Подорожало.
1. По официальной статистике, опубликованной пару недель назад Центральным банком Турецкой республики (он ведет это направление тоже), в пересчете на валютуподорожали квартиры за последний год на 10,4%. Это то, что я говорил: добросовестная активная работа людей на форуме, которые никогда не имели, не имеют и не буду иметь отношения к зарубежной недвижимости, дала свои дезинформационные плоды: форумчане не смогли принять правильное решение - инвестировать в Аркаду, УкрБуд или в квартирку для себя любимого. Потеряли минимум 10,4%. Тут флудерам респект и уважуха! Пять баллов за работу!
2. Подорожали автомобили. Причем нельзя сказать, что из-за роста курса доллара: просто шальной рост спроса на автомобили, который начался с декабря 2019 и последующие смешные проценты по кредитам на авто - под 0,49% в месяц - привели к тому, что невозможно было купить автомобиль. 30 августа принят закон, повышающий налог на предметы роскоши, к которым относится в Турции автомобиль. Причем не на все - с объёмом двигателя 1,5 литра и выше, например, Опель не подорожал, Рено не подорожало, а вот Хонда, Мерседес - подорожали и иногда существенно.
3. Подорожало то, что не производится в Турции, но как-то необычно: например, пачка кофе 0,5 кг в зернах из Южной Америки подорожала с 49 лир (примерно 190 гривен) до кажется 59 лир (примерно 220 гривен). Это за 0.5 кг кофе сорта Арабика в зернах. В то же время банка молотого кофе Арабика хорошего производителя 0,25 кг как стоила 13,5 лиры так и стоит. Только ранее это было 13,5х4,2=56,7 гривен, а сейчас 13,5х3,70=49,95 гривен. Кофе в зернах в отделах супермаркетов, где при вас зерна помолют - как было 50 лир кг (210 лир), так и осталось 50 лир (сейчас 185 гривен - удорожание 185-210=минус 25 гривен на 1 кг кофе сорта Арабика). (Робусту тут практически не встретить).
4. Подорожала минеральная вода. Я беру двух типов: в 10-ти литровой баклажке для кухни - самая "крутая" горная с рН=8,4 стоила 6,95 лиры - стала стоить 7,45 лиры - то есть вместо цены 29,20 гривен за баклажку в 10 литров стала стоить 7,45х3.70=27, 57 гривны. Удорожание составило 27,57-29,20=минус 1,62 гривны. Кроме того, я беру минеральную воду в стекле - в бутылочках по 0,2 литра - ею разбавляю на 50% красное сухое вино в жаркий день. Упаковка 6 бутылочек в стекле такой воды стоит 4,75 лиры или 17,57 гривен за 6 бутылочек или 2.93 гривны. В пластике НЕ беру - хотя она дешевле примерно в 4 раза. Если брать упаковку таких бутылочек в стекле по 0,2 литра не 6 бутылочек, а сразу упаковку, где 20 бутылочек, то прямо на кассе пробивается дисконтная цена. Вот раньше пробивалось 13,5 лир, а сейчас пробивается 15,5 лир - подорожало на 2 лиры за 20 (!!!) бутылочек. Считаем: было 13,5 лиры или 56,70 гривен за 20 бутылочек, а стало 15,5х3,7=57,35 гривны. Удорожание составило 57,35-56,70=0,65 гривны за 20 (!!!!) бутылочек. Ужасно? Ужасно. Но я беру.
5. Подорожала квартплата. Была 100 лир в месяц или 420 гривен, а стала 100 лир в месяц или 370 гривен.
6. Подорожала курятина, в тушках, была по 9 лир кг (37,80 гривен кг тушка) стала 9,75 лиры кг (36,10 гривен кг). Удорожание на 1 кг составило 36,10-37,80=минус 1,70 гривны. 7. Подорожала баранина: была 44 лиры кг а стала 44 лиры кг. 8. Подорожала говядина: была 45 лир кг стала 45 лир кг (стейки по 80 лир кг - это 296 гривен кг). 9. Подорожала рыба: та, что была по 29 лир кг (Сибас, Дорада) стала по 29 лир кг (то есть по 105 гривен кг). 10. Подорожал бензин: был 6,85 лиры литр (28,77 гривен на Бритиш Петролеум сорт "Ультимат") стал по 6,85 лиры литр (26,35 гривен литр, Бритиш Петролеум сорт "Ультимат"). 10. Каждое утро беру прямо из печи пекарни белый батон: год назад стоил 1,5 лиры или 6,30 гривен, а стал стоить аж 1,5 лиры - то есть 5,55 гривны. 11. Не буду скрывать: пиво реально подорожало: оно всегда было здесь дорогим - турки не пьют, а на туристах грех не заработать: было 10,5 лиры банка или 44 гривны, а стало 12,5 лиры - 46,25 гривен - удорожание 2 гривны 25 копеек банка - вчера взял упаковку 6 банок к ракам. 12. Подорожали вина - тут только сухие красные, розовые, белые - если раньше бутылка марочного урожая 2018 или 2019 года стоила 32,5 лиры, то сейчас стала стоить 32,5 лиры. Это 120,25 гривен за бутылку марочного сухого. Обычно беру Каберне-Совиньон, иногда Шираз - разбавляю на 50% минеральной водой с газом в жаркий день. Вот вчера заметил такое: есть французские (!!!) вина на любителя - они в 3-х литровых коробках - считай там 4 бутылки по 0,75 - сорт Шираз - стоила такая коробка французского вина 189 лир, а стала стоить 199 лир. Не взял. Беру в бутылках с пробкой из пробкового дуба. Такая у меня "фишка" - люблю сам вытащить пробку - у меня хороший ключ. 13. Подорожали виски. Обычно беру Грантс -0,7 бутылка стоила 149 лир, а стала стоить аж 149 лир (было 625,8 гривен, стало 551,3 гривны, удорожание оставило 551,3-625,8=минус 74,5 гривны.) Кстати, надо сегодня купить: у меня нет виски в квартире, а пригодится... Вчера ночью из Львова в Анталию прилетели дети приятелей - закончили универы - надо связаться, покатать по каньонам, устроить ужин... До этого они были в Таиланде - застряли было конкретно, еле вырвались через Амстердам и Минск. Ну в Анталии не страшно...
Действительно все ужасно... когда подсчитаешь с калькуляторам в руках и когда сам ходишь в магазины...
flyman написав:Не майся дурнею. Проінвестуй суміжні смарти. А далі, схочеш об'єднаєш, а схочеш то будуть роздільно. Ціна питання 2 х 10 Куе + комірка за 2куе. Разом 33 м2 з гаком.
Так смарти(25-28м2)коштують - +/-550К, а однушка на ~ 50м2 - 850К, яка майже легко, ділиться на 2 смарти/студії! (+ смарти, там де я дивлюсь - трохи в гіршій локації, чим та однуха) Питання?
akurt написав:Від мене порада - для пана Долярчика - візьміть те, що я вважаю оптимальним за досвідом моїх приятелів
Мабуть, так і буде - візьму однуху і перероблю її на двуху, бо переробляти на студії - потягне грошей на ~1,5 ремонта(враховуючи, що все піде подвійно - унітази/умивальники/техніка/меблі + додатково лічильники на воду/електрику) - можливо і 1,8 ремонта потягне... - а зайвих грошенят - нема. То вже, коли наступну інвестиційну квартиру куплю, то тоді і можна буде побавитись якщо ще буде це актуально на той час. ДумаЮ!
Долярчик якщо так кортить переробляти, то візьми 1к, яка має достатньо вікон для перепланування в 2к і на етапі будівництва погодь з забудовником, свій план квартири.
Як писав вище акурт: номер один при інвестиції, як ти з неї будеш виходити. А незаконно переплановане потім геморно продати.
І чим менша площа, тим ліквідніше, при всіх інших однакових параметрах.
Пан Флайман дело говорит: сразу смотреть, насколько просто можно однушку площадью 54 кв. м переделать в двушку. Пан Долярчик при этом отлично знает на собственном опыте, сколько стоит по деньгам и времени сейчас ремонт ж/б параллелепипеда. Месяц простоя под ремонтом - потеря выручки.
Ну и ещё локация: вот по «Процессу 1» описан выше) будут искать бабушатник но в центре. Имеют опыт именно в центральных/прицентральных районах. Между прочим, пан Дрлярчик, я знаю что Вы любите во Львове его северо-восток. Но я вам скажу, что в конце Стрыйской и в районе Виктории Гарденс квартиры в аренду улетают как пирожки: однушки возле Ипподрома минимум 8500, двушки 12000. Строится новый жилой комплекс на территории Львовского ипподрома - казалось бы далеко, но с другой стороны на Стрыйской напротив Кинг Кросс Леополисиначали строить - я не видел - уже год не был во Львове - но мне сказали - гигантский бизнес-центр. Это все клиенты. И не нищеброды. Платежеспособность арендатора - наше все! Анталия: На мое почти Штиль. Лёгкий бриз. +29 вода, +32 воздух. Вода очень прозрачная, вижу в маске дно, заплывая далеко. Рыбы почти не плавают: спрятались.
akurt написав:Пан Долярчик при этом отлично знает на собственном опыте, сколько стоит по деньгам и времени сейчас ремонт ж/б параллелепипеда. Месяц простоя под ремонтом - потеря выручки
Так ото то! А ще іпотека буде напрягати щомісяця, так як планую брати її на 500-600тис.грн(тіло кредиту)
akurt написав:Между прочим, пан Дрлярчик, я знаю что Вы любите во Львове его северо-восток.
Я там на своїй гілці, написав недавно свої враження про локації і ріст цін у них! Почитайте. Бо в мене культурних слів немає до того росту цін в "чигирях" міста Лева!